12 d’octubre 2010

De la granja a la taula

Una de les societats més preocupades per mantenir el benestar de la seva gent, i la qualitat de la seva terra, és sens dubte la nova zelandesa. La climatologia i la situació geogràfica d’aquestes illes doten al pais d’uns paratges naturals d’increïble bellesa, però també de terres fèrtils i de pastures rabiosament verdes.


Quan contemples les vaques i ovelles ( 24 millions d’ovelles!!) pasturant lliurement per esplèndids camps infinits, se’t desperta l’instint més carnívor i penses: “això ha d’estar de collons!”. Des del tall de xai d’oferta del súper fins l’hamburguesa de vedella més enorme del país, us en donem fe, estan per llepar-se els dits!

Però no només de carn viuen els nova zelandesos. L’agricultura és tan o més important: kiwi, poma, raïm, alvocats, fruits secs, col, bròquil, patates... cada cop més amb el distintiu “orgànic”. Molt freqüentment aquestes fruites i verdures provenen de cultius locals, de petita producció, tan petita que potser es tracta del jardí de la veïna. A vegades et preguntes si la raó de ser d’aquests conreus és folklòrica o econòmica.


Una de les activitats més significatives a totes dues illes és l’elaboració de vi, sobretot les varietats Pinot Noir i Sauvignon Blanc. Hem conegut forces europeus que s’han passat una bona temporada treballant a les vinyes que inunden gran part del territori. És una feina dura, especialment a l’hivern quan les temperatures arriben a –2ºC. Nova Zelanda pot presumir de tenir la regió vinícola més al sud del món, anomenada Gibson Valley.

Gibbson valley, illa sud, NZ.

A més d’estimar-se la seva terra, els kiwis estan molt orgullosos dels seus exclusius productes made in New Zealand. Com que en general són desconeguts per a la població europea, us fem una breu descripció dels més importants:
  •  Whitebait: delicat peixet que creix bàsicament a la costa oest de l’illa sud. Quan te’l cuinen en forma de truita entre 2 llesques de pa de motllo et casquen 16 dólars... però està molt bo.

  •  Manuka Honey: mel que les abelles produeixen de les flors blanques de l’arbre de la manuka. Diuen que destaca per les seves propietats medicinals... el que és segur és que damunt d’un yogurt grec és un vici!.
  • Pavlova: pastis de merengue extremadament dolç cobert de fruita. Demà us direm què tal.
  • Gelat de Hokey Pokey: gelat de vainilla amb deliciosos trossets cruixents de caramel... sempre penses que hauries d’haver comprat una caixa més gran. Potser el hokey-pokey és el motiu pel qual els nova zelandesos són uns dels majors consumidors de gelat del món.
  • Lemon&Paeroa: refresc provinent de les aigües del poble de Paeroa. A nosaltres ens sembla la “Casera” de tota la vida, però als habitants del poble els sembla la beguda més original del món. La seva passió pel L&P arriba al freakisme... com tantes coses en aquest país.
Imprimir l'article

3 comentaris:

  1. Després de tanta aventura, ja era hora que ens aseguesim a taula.La veritat es que ja teniem gana i estavem cansats del fred i els treks.
    Pero no us penseu que ens donarem per satisfets amb aquets apats virtuals, perque.....tenim els ullals preparats per quan torne-ho i poguem llepanse els dits amb totes aquets coneixements culinaris que heu anat adquirint.
    Veig a la Nuria molt mes posada, triant la mercaderia i assabentan-se de noves receptes, dons !endavant!, que ens ho heu de cuinar. Ens mancaran els whitebait i la mel de Manuka pero algo farem amb el xanguet i la mel de romaní.
    Petonaços i disfrute-ho molt.
    Angels

    ResponElimina
  2. Ei!! aquest estiu a l'escala vaig conèixer una vinoteca (ja os hi portaré pq mola!) on hi ha una màquina on per uns quants cèntims pots provar uns vins de la parra, vins que mai provaries si t’haguessis de comprar la botella sencera... dons el amo del local ens va explicar que només hi havia 2 màquines així en tot el món, una la seva, i la primera i original a Nova Zelanda. Ens va explicar que l'havia fet portar directament d'allà degut a la seva tradició vinícola!! Així que suposo que os haureu fet uns sommeliers de pedigrí!!

    La Mary!!

    ResponElimina
  3. Quina ganaaaaaaaaaa
    Només de llegir-ho ja tinc ganes de anar i menjar de tot i pel que veig hi han més ovelles que persones, jejeje
    Tenen tota la raó de pensar que els seus Kiwis son el millor, la veritat és que nosaltres menjem els seus perquè són el millor.
    Per cert quan torneu, tenim que fer un tast de vi a casa nostre i us preguntaré quins vins heu testat, i us faré un examen.
    Un petonas molt molt gran
    Natalia

    ResponElimina