07 de maig 2010

On està la cuina nepalí ?

Recordo haver entrat en una llibreria de Pokhara i observar amb curiositat la portada d'un llibre titulat Enjoy the nepalese cuisine. Entre totes aquelles pàgines només vaig poder reconèixer una única recepta, el plat nacional per excelència, el Daal bhaat tarkari.
En Sergi sovint es demana aquest fabulós plat, la raons són simples: està bo, és molt nutritiu i pots repetir tantes vegades com vulguis ! ...increïble però cert. El daal bhaat s'assembla en composició i presentació al famós Thali indi amb la diferència, per sort nostre, que pica la meitat. Es compon d'un bol d'arròs blanc, un bol de sopa de llenties i un de verdures al curry, sovint també va acompanyat de yogurt, de una tortita cruixent (papad), i si el vols no vegetarià, de trossets de pollastre.

Daal bhaat tarkari.

A excepció del daal bhaat, la resta de plats d'aquell llibre no coincidien, en absolut, als dels restaurants que trepitjàvem diàriament. En llegir el menú de qualsevol restaurant nepalí s'intueixen un pupurri d'influències, on s'hi troben: part de la gastronomia india; momos del Tibet; sopes, fideus i arrossos saltejats de Xina; i un inmens ventall de cuina internacional.

En l'elaboració de la cuina dels seus països veïns se'n surten prou bé, però quan entrem en el terreny de la cuina internacional comença un festival de l'humor. Algunes variacions interessants han estat:

- Lasanya: la carn picada brilla per la seva absència, al igual que les làmines de lasanya que són substituïdes per qualsevol altra pasta italiana.

- Hamburguesa d'ou: una truita a la francesa colocada entre pans d'hamburguesa.

- Filet amb acompanyament: la vaca encara continua sent sagrada!! aixi que no t'esperis un entrecot de vedella sino un tros de carn de búfal al grill i unes quantes patates fregides.

- Mousaka: si la demanes tens premi segur. Sorprenenment l'alberginia no hi és! es tracta d'una inmensa base de mongetes seques amb salsa i a sobre patata i tomaquets amb formatge fos !

- Crep de xocolata: vam esperar més de 1 hora i a la foto podeu observar el que ens va arribar a taula.


Ha plogut molt des d'aquella llibreria de Pokhara i avui, ja a punt d'abandonar el pais, encara ens preguntem on està la cuina nepalí. Com a molt hem pogut degustar el típic piscolavi de carrer que consisteix en una paperina plena de cigrons, pèsols secs, arròs inflat i aromatitzat amb ceba, llimona i guindilla, algun que altre chatamari també anomenat la pizza newar, i els ja citats daal bhaats.

Carret de piscolavi, carrers de Kathmandu, Nepal.

Suposem que dins les llars nepaleses s'hi deu trobar la realitat, però pel turista serà una tasca ben difícil poder-la saborejar. Imprimir l'article

2 comentaris:

  1. Ei guapos, ja penso en el dies que passarem, a la vostra tornada, provant aquestes "delicatesses" que aneu experimentant. Per cert,je, je, je, ahir nit, al Trastevere barceloní sopar excel·lent i sobretaula llarga, cordial, entretinguda, amb anècdotes de vosaltres en el record. Molts petons.

    Joan i Magdalena

    ResponElimina
  2. Ei aquesta crep ens ha sobtat! Si sembla un "Pai de chocolate" com diria la Paqui! Jeje, un petunarru wapus que feia dies que no entravem a la web!!
    Ah bueno i dirte que te trobem molt a faltaaaaaaar wapaaaaaaaaaa! Un besuuu als 2!
    Per cert,
    SOM CAMPIONS DE LLIGAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!
    I el Messi aquest any no va dir res raro.. jeje!
    Ara si, un petunarru!

    ResponElimina