El nostre karakia !

A casa, sovint ens entreteníem veient el programa del canal 33 Karakia. Pels qui no el conegueu, es tracta d’un espai on es mostra la multiculturalitat de Catalunya a través de les cuines dels habitants procedents d’arreu del món. La paraula karakia prové de les illes del pacífic i significa pregària. A Samoa també és el nom que se li dóna a la tècnica de cuinar sota terra amb foc, la mateixa que vam apendre a les veïnes Tonga, on ho anomenen umu’.

En el nostre dia a dia l'hora de menjar és una il·lusió. La passió per endrapar és dels dos. L’entusiasme per posar-se davant dels fogons i la curiositat per saber com arriben els aliments a taula és més de la Núria (potser per això, o potser degut a això, sóc tecnòloga d’aliments).

Com ja sabeu, alguns dels nostres escrits tracten d’explicar la gastronomia dels paisos que visitem, però com que a vegades el post se’ns queda curt, hem decidit inventar-nos aquest nou apartat, el Nostre Karakia.

Esperem que vagi de gust, bon profit amics !

INDIA

Diferents fulles del mateix arbust.
- Especial menció I: Tè de Darjeeling, famós arreu del món. Allà vam apendre a diferenciar les fulles de l'arbust que conformen el tè blanc, el tè verd o el tè negre, així com la manera de processar cada un d'ells.

Mercat de Delhi
- Especial menció II: el món de les espècies. A Delhi, així com a la majoria de ciutats, els mercats d'espècies són una delicia per visitar on es barregen aromes i colors.





- Recepta per fer a casa:  Las clases de cocina de Shashi
- A la llista negra: Ker acompanyat de curry i chapati, són unes mongetes verdes primes i seques que a la boca recorden a una desagradable bola de palla... horrorós, i per millorar-ho el curry crema com l'infern.
Ker amb curry










NEPAL
- Post publicat al blog: "On està la cuina nepalí ?"

TIBET
- Recepta per fer a casa: Momos tibetans


- A la llista negra: Tè de mantega de yak, ens havien avisat que aquesta beguda tan popular al Tibet era desagradable però fins que no la vam tastar a la cabanya d'uns nòmades no vam saber realment quant. Un consell per propers catadors: oblideu la idea de "tè" i imagineu-vos que és un caldo ben salat... ah! i pregueu perque només us serveixin una tassa !

Tè de mantega de yak












MYANMAR (BIRMÀNIA)
- Post publicat al blog: "L'arròs és vida !!"
- Recepta per fer a casa: Noodles Naing-Naing


A la llista negra: Jackfruit, aquesta fruita fa furor al sud-est asiàtic però a nosaltres no ens va entusiasmar gens, ni el gust ni la textura. El seu germà Duriam encara és pitjor perque fa tal pudor que el prohibeixen entrar a hotels i autobusos.

Muntanyes de Jackfruit













HONG KONG i MACAO
- Menció especial I: les llums vermelles dels mercats, tot i que Hong Kong desprén poca tradició xinesa, en els mercats encara s'observen llums tipicament chinatown.


- Menció especial II: els pernils de Macao, encara que sembli impossible és cert !!! degut a la influencia portuguesa et pots comprar un bon pernilaco al mig de Xina !

Al Sergi se li feia boca aigua


MALAYSIA
A la llista negra: refrescos multicolor, el terror dels assedegats ! cada ciutat està inundada per varies paradetes amb bidons de "sucs" de colors artificials amb trossos de "fruita" dins. Sincerament, no ens vam atrevir a demanar-ne un sol got.

"sucs" ben naturals, el de color verd segur....











SYDNEY
- Especial menció: Carn de cangur, a mi em va encantar i pel Sergi potser de gust massa fort. A l'hora de coure-la és la "coliflor" de les carns, deixa una forta olor a tota la cuina... els del hostel estaven encantats.

Mmm...gran sopar, a la brasa amb unes verduretes









A la llista negra: Vegemite, encara no entenc com algú va pensar que això es podia menjar i encara menys com milers d'australians i nova zelandesos ho fan cada dia... freaks!. Es tracta d'una pasta marró per untar (com la nocilla o la mantega de cacahuet) feta d'extracte de llevat pur i dur (salat i amarg).... diuen que és molt saludable... no pot ser res més.

Qui ho va inventar !












TONGA
- Post publicat al blog:  "De què s'alimenten els gegants?"
- Recepta per fer a casa: Ota ika




NOVA ZELANDA
- Post publicat al blog: "De la granja a la taula"


COLÒMBIA
- Post publicat al blog: "L'aroma d'un pais"
- Post publicat al blog: "Fruita siusplau!"
- A la llista negre bolleria, Déu meu! a Colòmbia hi ha les pitjors pastisseries i fleques de tot Sud Amèrica ! qualsevol producte que demanis està feta de la mateixa pasta, des de quan un croïssant té el mateix gust que una palmera ?? i a sobre, gust a mantega barata.

La desesperació de cada matí ! visca els huevos pericos!!

PERÚ
- Post publicat al blog: "En la varietat està el gust"
- A la llista negregelatines del carrer, sincerament és un snack molt més saludable que una bossa de patates chips, però tampoc és que sigui allò que vingui més de gust per menjar al mig del carrer, no?... pels peruans es veu que sí.

A vosaltres us vindrien de gust?.. 

 BOLIVIA
- Menció Especial I: la fulla de Coca a l'altiplà bolivià. La vida i la història d'aquest pais no seria el mateix sense aquestes fulles. Es masteguen juntament amb bicarbonat per evitar el mal d'altura i altres dolències. Ells no la consideren una droga, fou l'home blanc qui va extreure químicament la cocaïna i la convertí en un "mal"
Dones venent fulles de coca en un mercat comú, Bolivia.
- Menció Especial II : Quinoa, aquest "cereal" forma gran part de la dieta boliviana i peruana. A dins un caldo calentet, amb trossos de carbassa i fulles fresques de coriandre és el plat ideal per escalfar-se a les altituds d'aquests països. Ens agrada tant que, ara ja a Barcelona, sempre en tenim al rebost.
Aspecte del cereal un cop cuinat.
- Post publicat al blog: "El supermercat amazònic"
- A la llista negra : Crispetes !! aquest era l'aspecte de les crispestes que venien als mercats i a les parades de bus... les roses xillon són espectaculars.... si algú sap dir-me la seva data de caducitat té premi.


ARGENTINA
- Menció Especial : Mate, aquesta herba és l'obsessió del pais. Veure com milions de persones van amb el termo d'aigua calenta amunt i avall tot el sant dia em fa pensar que aquesta herba té quelcom més...
  - Post publicat al blog: "Els 6 pecats argentins"


XILE
- Menció especial: al llarg de tot Sud-Amèrica, els noms de les fruites i verdures són completament diferents als que estem acostumats. A Xile ens vam passejar per molts mercats i vam recopilar uns quants noms. Us escrivim aquest nou diccionari de la llengua espanyola:
  • patata ................ papa
  • calabaza ............ zapallo
  • blat de moro ...... choclo
  • xili ..................... ají
  • cacahuete ........... maní
  • judias ................. porotos
  • aguacate ............ palta
  • fresas ................. frutillas
  • melocoton.......... durazno
  • albaricoque ....... damasco

- Post publicat al blog : "Mar i muntanya"
- A la llista negra : Chorrillana, aquest plat típic de Valparaiso li pot fer perfectament la competència la Mc Donalds !! imagineu-vos com deu ser aquesta muntanya de colesterol que no ens la vam poder acabar, I promise !!

patates fregides, ceba fregida, salsitxes, carn i formatge per sobre.... quien da más !!!!


CAPE TOWN
- Menció EspecialBrai, es tracta d'una barbacoa de carn marinada amb espècies. En vam poder disfruta d'una de casolana i estava bonissima !!
Acabat de sortir de les brases !! mmmmmm......
Fent el brai, Cape Town.





NAMIBIA
- A la llista negra I : Biltong, és l'snack tipic d'allà i directament se'n va a la llista negra per la mala pinta i la mala olor que feien. N'hi ha de molts tipus i carns diferents, són com secallones... ens quedem, de bon tros, amb les catalanes :)

- A la llista negra II : el "iogurt" dels himba !! a part del seu desagradable gust fort, el pitjor va ser l'estreta amistat que vam fer amb el senyor Roca per culpa d'ell.

Evidentment els himba no tenen neveres per guardar els seus "iogurts"

ETIOPIA
- Menció Especial : els tallats d'Addis Abeba, quina meravella !!!! eren l'alegria de l'esmorzar després de mesos de llets i cafes en pols. Etiopia és el bressol del cafè i és ex-colonia italiana... com no podien sortir deliciosos tallats d'aquesta combinació.



- Post publicat al blog : "Un menjar únic, un únic menjar"
- Recepta per fer a casa: Shero

Shero, una salsa de cigrons.


AEROPORTS
- Recepta per fer a casa : Bombay Saphire Collins