16 d’abril 2010

Agra i el Taj Majal

Quan parlavem de la ruta per India ens agradava la idea de fer una ruta alternativa i més d’una vegada haviem considerat passar d’Agra... una ciutat molt trillada turísticament, amb un reclam universalment conegut que haviem vist en milions d’imatges i sobre el qual haviem sentit tots els elogis i metàfores possibles. El Taj Mahal tenia pinta de ser un d’aquells llocs superfamosos que acaben per no satisfer les expectatives. Finalment vam decidir incloure’l per la proximitat amb Delhi i per no passar-nos de llestos amb el rollo alternatiu... i ha estat un veritable encert.

El Taj Mahal és completament diferent als grans monuments que veus per l’Índia. És senzill com una gota d’aigua. És un edifici de formes bàsiques, familiars per tothom, prou gran per impressionar i prou petit per descobrir-lo en el primer cop d’ull i no haver de rodejar-lo i admirar-lo a trossos. D’una elegancia atemporal i gens ferragós. És aquell bombó deliciós que t’hi cap just a la boca sense haver-lo de mossegar.

Les diferencies del Taj amb la majoria de l’arquitectura india que haviem vist es podrien explicar amb motius objectius: el Taj pertany a l’art islàmic mogol, no hinduista-jainista, no és un temple sinó una tomba i no es troba incrustat en mig del caos de la ciutat india sinó en un recinte ajardinat a la ribera del riu Yamuna. Pero per damunt de tot el què el diferencia és que la seva raó de ser no respon a la religió, sinó a l’amor que Sha Yahan sentia per Mumtaz Mahal, i d’alguna manera aquest sentiment inspira totes les formes que dibuixa cada pedra de marbre blanc.


Imprimir l'article

6 comentaris:

  1. Fantàstic, el vostre relat és tan senzill, clar i directe com deu ser el Taj. Transmateu emocions a dojo. Felicitats.

    ResponElimina
  2. Sergi estàs agafant el color local,tu Núria estás més gamba...Molt maco el Taj Mahal

    ResponElimina
  3. realment impressionant! m'encanta seguir els relats! qui deia que no ereu escriptors ni periodistes??? poder us hi podeu dedicar al tornar!

    ResponElimina
  4. ESTOY EMOCIONADO CON TODO SINECESITAS ALGUNA COSA AUNQUE SEA DINERO DIMELO OS FELICITO A LOS DOS COMENTAR PRECIOS DE COMIDAS ETC SALUDOS DANIEL DE SARRIA

    ResponElimina
  5. DANIEL DE SARRIA22 d’abril, 2010

    P0DEIS ENVIAR ALGUN PAQUETE CON ESPECIES 0 ES MUY DIFICIL ADELANTE CON TODO OS APOLLARE EN TODO FELICIDADES DANIEL DE SARRIA

    ResponElimina
  6. Nuria,
    Voy siguiendo vuestros relatos. Los disfruto! Verónica

    ResponElimina