24 d’agost 2010

Balenes!

Després de quatre hores navegant per l'Oceà Pacífic buscant balenes, ja teniem coll avall que ens hauriem de resignar a tornar al resort sense haver-ne vist masses. Un dia de barca estupendo, un sol pletòric i la brisa marina. Tres dies abans haviem tingut l'oportunitat de veure balenes desde la barca d'un pescador de la illa de 'Eua, més al sud. Quatre balenes van nedar al voltant de la barca ensenyant el llom, l'aleta, la cua... una experiència fantàstica, no cal més. Qui no es conforma és perquè no vol.

El llom és el primer que es veu de la balena, 'Eua, Tonga.

Cada any aquests mamífers de 15-20 metres i 20-30 tonelades fan un viatge des de l'Antàrtida fins a les illes del Pacífic, buscant aigües càlides i un entorn favorable pel creixement de les cries.
Són animals tranquils, potser perque són conscients que no hi ha animal més gros a l'oceà. Quan se'ls apropa una barca generalment mostren desinterès i es retiren uns metres, però a vegades, i sobretot si hi ha una cria en el grup, senten curiositat i s'apropen. Passa poc, però passa... a vegades...

El suís que ens acompanya a la barca (diga-li katamaran de luxe) ens explica que de les 10 vegades que ha sortit a la mar només dues ha pogut interactuar amb elles... vale Núria... anem fent-nos a la idea que les veurem de lluny i prou... com a 'Eua.

El capità anuncia que es fa tard i que hem de marxar, lamenta la falta de balenes i encén el motor. Emprenem el viatge de retorn. Al cap de mitja hora veu alguna cosa. Una mare i una cria. Estan descansant, o alletant, la qüestió és que estan quietes a pocs metres de la superfície. "The day is not over until it's over..." diu el capità... el partido dura 90 minutos, seria el símil futbolístic. Ens indica que ens posem les ulleres i els peus de pato depressa. Estem llestos. Saltem a l'aigua. La balena passa per sota mateix de la barca i podem veure-la un instant. INMENSA!! La impressió és tant gran que no hem processat la imatge. Li has vist els ulls? On estava el morro? Tornem a pujar a la barca quan la balena s'allunya uns metres. La seguim i ens aturem a una distància prudencial, no volem que el soroll de motor la molesti, que ens vegi com una amenaça per la cria. Sembla que l'estratègia té efecte perquè comença a nedar cap a la barca. "It's coming!" crits d'emoció, ulleres, peus de pato i a l'aigua. Nedem uns metres cap a ella, ens espera inmòvil mentre la cria dona voltes amunt i avall. Quan estem a deu metres parem i posem el cap sota l'aigua.


Compartint l'oceà amb una Humpback Whale, Ha'paai, Tonga.




Mentre nosaltres flipàvem en Glenn, el capità, va tenir temps de fer aquesta foto. Això és el què vam veure, Ha'paai, Tonga.

No es pot explicar el què veiem, només es pot veure. És màgic. Enimg de l'oceà, a escassos metres de l'animal més inmens del planeta. De tant en tant sentim el so de l'aigua a pressió que expulsa la balena quan respira, després el silenci. Ens apropem uns metres més... estem tant a prop d'ella que quan es dóna la volta hem d'apartar-nos uns metres per no topar amb la seva cua gegant. El llom i l'aleta dorsal que haviem vist a 'Eua era només la punta de l'iceberg, les balenes són animals ENORMES. La cria salta i treiem el cap a la superfície per veure el seu perfil a contra-sol. "Beautiful..." li dic al capità... i ell només somriu. Ens diu que ens movem uns metres perquè estem massa a prop. Als pocs segons la mare gira cua i s'allunya. Ja en té prou, hem perdut l'interès que li despertàvem, i és moment de tornar a la barca.

Després de l'èxtasi inicial i els comentaris d'emoció tothom calla... segurament estant fent el mateix que nosaltres, intentar gravar aquests 5 min a la memòria perquè no s'escapin mai... Imprimir l'article

9 comentaris:

  1. Impressionant!

    ResponElimina
  2. Fantàstic, continueu fent-nos flipar. Felicitats, estem molt contents per vosaltres.

    Joan i Magdalena

    ResponElimina
  3. Com deia Jesulín de Ubrique: Im-presionante!

    Disfruteu cracs!!

    Abraçades des de Catalunya!!

    Adrià.

    ResponElimina
  4. Navegant per alta mar sense balenes ens ha impresionat el vostre relat i les fotografies. Sou molt valents i atrevits pero segur que es impressionant el que heu vist. Petons. Magdalena, Carme, Catalina, Rosa, Encarnacio (ens falta la M Teresa

    ResponElimina
  5. Això ha superat tot el que havieu fet fins ara! mare meva! i jo contenta perquè les havia vist a 10 metres des de la barca! jajajaja

    ResponElimina
  6. uala!!! He de dir q sou molt valents jejjeje, No tothom salta al mig del Pacific al costat d'una ballena enorme! un peto!

    ResponElimina
  7. Sergi i Núria31 d’agost, 2010

    Sens dubte el bany amb balenes ha estat l'experiència mes intensa del viatge... què fort! A part abans de saltar a l'aigua ens van dir que podien haver-hi Tiger Sharks (taurons dels dolents) pels voltants... perque volen menjar-se les cries de balena... PETONS A TOTS!!! Seguim en contacte!!!

    ResponElimina
  8. collons... a veure si aquesta balentia la desmostres Sergi als partits amb el Puigcalvo!!! jajaja.

    Ja us aviso que jo no hauria tingut collons de tirar-me a mar obert a veure com uns petits animalons "jugaven" al meu voltant...

    Una abraçadaaa!!!

    ResponElimina
  9. UUUOOOOOhhh! a mi em feieu enveja fins q he llegit lo dels taurons!!jeje Els teniu MOOOOLT ben posats!!
    A seguir disfrutaaant guapus!
    marina

    ResponElimina