Ti-ti-ca-ca.... TI-TI-CA-CA.... TI-TI-CA-CA... TI-TI-CA-CA...
Quan pronuncio el nom d'aquest llac no puc deixar d'imaginar-me un xamán inca amb els braços oberts, el cap inclinat mirant al sol i el cos cobert de peces d'or. Té els ulls injectats en sang i crida amb veu gutural, tan profunda com les aigües del llac.
Bancs de conreu a la vora del Titicaca, Perú. |
Quan vam arribar a Puno, la ciutat que fa de porta d'entrada al llac, el mite es va esvair inevitablement. La realitat no pot omplir les expectatives que genera el nom, principalment perquè el turisme s'ha apoderat de la zona i ha canviat la forma de vida dels seus habitants, com passa en tants indrets que s'han convertit en un reclam turístic mundial.
Però això no vol dir que el Titicaca no tingui interès. Una vegada superada la part postissa encara es poden sentir algunes històries xocants sobre la vida del llac. Una d'aquestes històries l'explica una dona que viu als Uros, un conjunt d'illes flotants del Titicaca. Illes flotants vol dir que són illes fetes pels mateixos habitants, a base de fang i totora, que floten com si fossin barques i que s'han d'anclar al fons del llac perquè el vent no se les endugui. Les cases, també de totora, una planta pròpia de la zona, reposen sobre el terra flotant de l'illa, i han de ser prou lleugeres perquè l'illa no s'enfonsi.
Instruccions per construir una illa flotant, Uros, Perú. |
Les dones dels Uros ens surten a rebre, Perú. |
Als Uros, la totora ho és tot, Perú. |
També hi ha aspectes menys esgarrifosos de la vida de les illes que criden l'atenció, com la pintoresca tradició dels barrets de Taquile. En aquesta illa tots els homes porten un barret concret si estan casats, i un altre si estan solters. També les dones vesteixen diferent segons el seu estat civil, i ho fa tothom, sense excepció.
Homes casats(barret vermell) i solters (barret blanc) a Taquile, Perú. |
Nosaltres vam fer nit a les cases dels habitants d'una altra illa, Amantaní. Vam quedar-nos a dormir a les cases dels autòctons, de manera que vam poder fer una petita capbussada, que no inmersió, a la vida quotidiana dels illencs. Vam descobrir que, com totes les illes del Titicaca, Amantaní també té les seves pròpies històries i tradicions. La més sorprenent té a veure amb els costums matrimonials. A Amantaní els habitants han de casar-se entre ells, encara ara. Tenint en compte que a l'illa hi viuen unes 4.000 persones i que aquesta regla s'ha mantingut durant més de 300 anys, us podeu imaginar que la barreja de sang és escassa i que la genètica del personal no està massa oxigenada.
Producte potser de la genètica, la confusió de la nit, la dinàmica de la festa o la falta d'oxigen a 4000m d'altitud, ens vam deixar retratar vestits amb les robes tìpiques de l'illa. Des de llavors som coneguts a la zona com els Beatles del Titicaca...
Amb els vestits de festa tradicionals, Amantaní, Perú. |
Imprimir l'article
la foto familiar és boniiissima, esteu molt monos tots :-)
ResponEliminaptns!
Estic enviant missatges de Nadal i comentaris als Beatles de Titicaca..no sé ben bé què envio. Petonassos Júlia
ResponEliminaAh! estimats ara veig com va.
ResponEliminaRecomenço: Estic emocionada passejant pel bloc. La foto dels Beatles i la bona cara que feu tots m'omple d'alegria. (una estona de riure).
Us desitjo unes Bones Festes i que l'Any Nou sigui meravellosament bo per tots vosaltres. Un gradíssima abraçada.
Júlia.
Segur que farieu furor per aquí amb aquestes pintes.
ResponEliminaQue passeu molt bon nadal i entrada d'any!!!
Una abraçada i cuideu-vos!
quina foto de família! quina enveja feu!
ResponEliminagrandiosoooooooooooooooos!!!!!!!!!!!!!!!! Tots 4!!!! jajajaja
ResponEliminaMaria