20 d’abril 2011

Popurri etiop!

Quina borratxera de posts!! Aixo ja s'acaba i encara tenim coses per explicar!! "Al loro" amb la ultima historieta d'aquest popurri etiop... com a minim us servira per guanyar un quesito del trivial... quan la vam descobrir no ens ho podiem creure. Per cert gracies a tots pels comentaris, al peu del cano fins l'ultim dia!  i Forsa Barsa!! (en aquest cas no tenir c trencada fa mes mal que mai :)

A part de l'inoblidable Lalibela i les esglesies del Tigrai, Etiopia te molts altres llocs que, encara que potser no tan espectaculars, son prou interessants per passar-hi uns dies. Aquests llocs formen el nostre Popurri Etiop!!

AXUM:

La civilitzacio axumita es la mes important i antiga que ha poblat Etiopia, i va tenir lloc durant el periode que va anar del segle I d.C. al VII d.C. Va ser un imperi basat en el comerc, que va tenir relacions amb altres civilitzacions llunyanes com la grega o la india, i va ser a traves d'ells que el cristianisme va arribar a la regio, imposat per un rei anomenat Ezana . Els axumites construien uns monuments funeraris al.lucinants per enterrar els seus reis, alguns arribaven a 32 metres d'alsada! Avui en dia a Axum, l'antiga capital de l'imperi, es poden veure algunes de les restes arqueologiques que va deixar aquest imperi.

Les Stelae, els monuments funeraris mil.lenaris dels axumites, Axum.

po-pu-rri popurri!!


GONDER:

Impressionants els castells de Gonder. Cap al s. XVII els reis de l'imperi etiop van traslladar la capital de Lalibela a aquesta ciutat per estar millor protegits de les invasions musulmanes que arribaven desde l'est del pais. En aquells temps Etiopia era l'ultim bastio cristia d'Africa, fet que va despertar l'interes d'alguns paisos europeus, com Portugal. El Rei Fasilidas, el mes important dels reis de Gonder, va tenir alguns assessors Portuguesos, que van ensenyar als etiops algunes tecniques de construccio, com es pot veure en aquests castells... fins i tot hi vam trobar un jacuzzi primitiu!!



po-pu-rri popurri!!

HARAR:

Harar, la ciutat musulmana de l'est d'Etiopia, ha estat historicament la ciutat forta de l'islam a Etiopia, on vivien els Amirs (reis musulmans) i des d'on s'organitzaven les campanyes bel.liques cap a l'oest.

Una de les portes d'entrada a la ciutat antiga de Harar.

A part de la muralla i les portes medievals que rodegen la ciutat, Harar es famosa per dur a terme una de les tradicions mes pintoresques i arriscades del pais. Cap a les set de la tarda, quan comensa a fer-se fosc i els comerciants i pagesos que han passat el dia al mercat han de tornar als seus pobles, hi ha unes persones que s'encarreguen d'alimentar les hienes salvatges que deambulen pels voltants de la ciutat en busca d'alguna presa. Les hienes son el segon depredador mes mortal d'Africa, i suposen un perill real (sobretot fa trenta anys, ara no tant) pels habitants de la regio de Harar. Aixi doncs l'objectiu original dels alimentadors de hienes era el de saciar-les i tenir-les ocupades mentre la gent tornava a casa, a mes de fer que veiessin els humans com una figura amiga. Avui en dia aquest objectiu segueix existint, pero potser ha passat a ser secundari. L'home de les hienes compleix mes una funcio turistica que social, pero segueix valent la pena anar-lo a veure. Si en tens un parell (del que sigui) pots asseure't al seu costat i alimentar les hienes afamades amb la maneta. Jo soc un tio assenyat i vaig pensar que quedant dos dies per arribar a casa, volia conservar els bracets i les manetes, pero la meva companya de viatge, a qui li va la marxa mogollon, va decidir jugar-se-la... tranquilitzo als pares: la Nuria conserva totes extremitats.

La Nuria i les hienes... sense comentaris.


BABILE:

El poble de Babile no te res d'especial, excepte que els dilluns i els dimercres organitzen un dels mercats de camells mes importants del pais. Haviem escoltat que els etiops utilitzaven els camells per muntar caravanes llarguissimes que atravessaven els deserts del nord per anar a buscar sal, aixi que li vam preguntar al nostre guia: Quins son els criteris per comprar un camell? Ha de ser gros o petit? Jove o vell? Mascle o femella? La resposta va ser una mica decepcionant... un camell ha d'estar bo, perque l'estofat de camell es un dels plats mes apreciats de la regio. El millor moment del mati va ser quan ens van preguntar quant costava un camell a Espanya... algu en te la mes remota idea?



SASHEMENE:

I aqui ve la historieta mes surrealista de tota Etiopia: QUESITO ROSAAAA!!!

A Sashemene viu la comunitat rastafari mes gran d'Etiopia. Ens va extranyar molt trobar una ciutat rasta enmig d'un pais tan conservador i cristia com Etiopia, aixi que vam preguntar d'on venien... i vaya tela!!
L'ultim emperador de la dinastia salomonica d'Etiopia, que va governar a principis del s.XX, es deia Haile Selassie. Va ser un governant molt important per Etiopia, ja que va lluitar contra l'intent de colonitzacio dels italians i va convertir aixi Etiopia en l'unic pais africa que no ha estat colonitzat pels blancs. Paral.lelament, a Jamaica, les persones que lluitaven pels drets dels negres jamaicans (tots ells d'origen africa), van veure en Haile Selassie l'alliberador d'Africa del qual parlen les seves profecies de no se on, aixi que el van convertir en el seu messies particular i van comensar a autoanomenar-se "rastafaris", i es que Haile Selassie es el nom que va rebre aquest home quan es va coronar emperador, el seu nom original era "Ras Tefari", que en amarigh vol dir Princep Tefari.
Els mes vells de la regio expliquen com va ser de xocant veure arribar tot de jamaicans a Etiopia, amb les seves rastes, el seu ritme caribeny i els seus porrets de marihuana (si Etiopia es conservadora avui, imagineu als anys 30's!!). Al principi la majoria dels etiops es van sentir incomodes amb l'arribada dels jamaicans, inclos el propi Haile Selassie, pero a mesura que va anar passant el temps les dues cultures van apendre a conviure i fins i tot l'emperador els hi va regalar terres en la regio on avui es troba Sashemene. No hem visitat aquesta ciutat pero si que ens hem trobat uns quants rastes desperdigats pel pais, cantant com una almeja entre els vels i les tuniques blanques dels autoctons. Si voleu llegir millor i mes informacio sobre el tema aneu a la wikipedia... i veure-ho que aqui no ens inventem res :)





Imprimir l'article

1 comentari:

  1. Tot i ser una activitat turística ...

    Quin parell Núria!!! això és una dona i el demés punyetes!!!

    ResponElimina