Per fer un simil culinari, Xile seria com un espagueti de 3000 km atrapat entre l'Ocea Pacific i els Andes. Mar i muntanya.
La cultura gastronomica del pais es un reflexe fidel de la seva geografia, de manera que per damunt de tot, els elements fonamentals de la dieta xilena son la carn i el peix.
Els plats de carn recorden als del seu vei argenti, i ens son bastant familiars: des de tot tipus d'asado, churrasco o lomos, fins a morcillas, salsitxes variades i botifarres gegants (que ells anomenen prietas).
Per desengreixar una mica ( i fer lloc pel seguent tall :) els xilens ho acompanyen tot amb l'ensalada chilena, elaborada unicament amb tomaquets tan bons com els d'abans, ceba i coriandre. Lleugera, senzilla i refrescant.
Pero... tot Xile participa d'aquesta voragine carnivora?
Imprimir l'article
La cultura gastronomica del pais es un reflexe fidel de la seva geografia, de manera que per damunt de tot, els elements fonamentals de la dieta xilena son la carn i el peix.
Els plats de carn recorden als del seu vei argenti, i ens son bastant familiars: des de tot tipus d'asado, churrasco o lomos, fins a morcillas, salsitxes variades i botifarres gegants (que ells anomenen prietas).
Morcillas i prietas, una digestio ben facil. |
Els plats de mar ja sorprenen mes, tenen una varietat de peixos i mariscs que no en son habituals. Res de lluc ni rap ( tot i que els xilens que l'han tastat se'ls ha fet la boca aigua... oi, Ton?). Els seus peixos classics de mercat son la reineta i el congrio, i l'estrella dels mariscs, totalment desconeguda per nosaltres, s'anomena "locos".
Un abundant plat de "locos" amb maionesa, quina llastima que no el poguem disfrutar a casa !! |
I pels indecisos la versio xilena del sempre celebrat pollastre amb escamarlans, el contundent curanto. Aquesta mescla de musclos i cloisses gegants amb botifarra, cansalada i patata es uan institucio del folklore de la illa de Chiloe, tan com la vestimenta o la musica dels seus habitants.
Erem 20 persones al restaurant i les 20 estavem disfrutant d'un curanto. |
Pero... tot Xile participa d'aquesta voragine carnivora?
No! al sud del pais, en una petita regio anomenda l'Araucania, els irreductibles mapuches conserven les seves tradicions culinaries a foc i espasa. Els mapuches son els indigenes autoctons que poblaven part de les terres del sud de Xile i Argentina abans de l'arribada dels espanyols, i com passa amb d'altres pobles precolombins tenen una religio, cultura i alimentacio molt diferent a la resta del pais. La gastronomia mapuche esta molt arrelada a la terra i per tant te els seus pilars en els fruits i els cereals que els indigenes obtenen de la mateixa. Es doncs, una cuina essencialment vegeteriana, on els tres reis mags son la quinoa, el mote (blat cuit) i els pinyons de les araucaries.
Mare meva i nosaltres entran en la etapa de les dietes!
ResponEliminaSou com els "cliks" tan aviat aventurers com cuiners o grangers.
Us esperem guapísims.
Angels