04 de març 2011

Mar i muntanya

Per fer un simil culinari, Xile seria com un espagueti de 3000 km atrapat entre l'Ocea Pacific i els Andes. Mar i muntanya.
La cultura gastronomica del pais es un reflexe fidel de la seva geografia, de manera que per damunt de tot, els elements fonamentals de la dieta xilena son la carn i el peix.

Els plats de carn recorden als del seu vei argenti, i ens son bastant familiars: des de tot tipus d'asado, churrasco o lomos, fins a morcillas, salsitxes variades i botifarres gegants (que ells anomenen prietas).


Morcillas i prietas, una digestio ben facil.
Els plats de mar ja sorprenen mes, tenen una varietat de peixos i mariscs que no en son habituals. Res de lluc ni rap ( tot i que els xilens que l'han tastat se'ls ha fet la boca aigua... oi, Ton?). Els seus peixos classics de mercat son la reineta i el congrio, i l'estrella dels mariscs, totalment desconeguda per nosaltres, s'anomena "locos".

Un abundant plat de "locos" amb maionesa, quina llastima que no el poguem disfrutar a casa !!
I pels indecisos la versio xilena del sempre celebrat pollastre amb escamarlans, el contundent curanto. Aquesta mescla de musclos i cloisses gegants amb botifarra, cansalada i patata es uan institucio del folklore de la illa de Chiloe, tan com la vestimenta o la musica dels seus habitants. 

 
Erem 20 persones al restaurant i les 20 estavem disfrutant d'un curanto.
Per desengreixar una mica ( i fer lloc pel seguent tall :) els xilens ho acompanyen tot amb l'ensalada chilena, elaborada unicament amb tomaquets tan bons com els d'abans, ceba i coriandre. Lleugera, senzilla i refrescant.



Pero... tot Xile participa d'aquesta voragine carnivora?

No! al sud del pais, en una petita regio anomenda l'Araucania, els irreductibles mapuches conserven les seves tradicions culinaries a foc i espasa. Els mapuches son els indigenes autoctons que poblaven part de les terres del sud de Xile i Argentina abans de l'arribada dels espanyols, i com passa amb d'altres pobles precolombins tenen una religio, cultura i alimentacio molt diferent a la resta del pais. La gastronomia mapuche esta molt arrelada a la terra i per tant te els seus pilars en els fruits i els cereals que els indigenes obtenen de la mateixa. Es doncs, una cuina essencialment vegeteriana, on els tres reis mags son la quinoa, el mote (blat cuit) i els pinyons de les araucaries.  


A dalt un exemple dels enormes pinyons d'araucaria, son 10 vegades mes grans que els nostres!!
A sota el menu mapuche que vam gaudir: unes sopaipilles (pa fregit) amb unes salses de pebre de verdures, merquen i carbassa amb alfabrega; una sopa de farina de pinyons d'araucaria; una truita de quinoa amb formatge calent; mote amb saltejat de verdures i pinyons d'araucaries i de postres mote amb cireres confitades. Espectacular !


Com a bons gourmets que som vam provar-ho tot, i no vam deixar res al plat!






Imprimir l'article

1 comentari:

  1. Mare meva i nosaltres entran en la etapa de les dietes!
    Sou com els "cliks" tan aviat aventurers com cuiners o grangers.
    Us esperem guapísims.
    Angels

    ResponElimina